plantenwinkel.nl
 • Plantenwinkel.nl
 • Vers van kwekerij
  Ruim aanbod planten
  Verkoopt ook boompjes
tuinland
 • Tuinland
 • Landelijke aanbieder
  Ook veel tuinspullen
  Verschillende winkels
plantje.nl
 • Plantje.nl
 • Speciaalzaak
  Snelle bezorgservice
  Ook verzorgingsproducten
bol.com planten
 • Bol.com
 • Verschillende leveranciers
  Goedkope producten
  Ook kunstplanten beschikbaar
plnts.com

4 dingen die je moet weten over cactussen

Cactussen & vetplanten zijn ideale huisplanten voor mensen die nog wel eens vergeten om ze water te geven. Daar kunnen ze namelijk goed tegen. Handig als je het druk hebt of vaak buiten de deur bent. Maar cactussen zijn natuurlijk niet helemaal onderhoudsloos, dan kun je misschien beter een plastic versie in huis nemen. Dus om je succulenten happy te houden, zijn dit de 4 basics die je moet weten als beginner:

 1. Geef ze liever te weinig water dan te veel: Of anders gezegd, je plantje gaat sneller dood door te veel water te krijgen dan niet genoeg.Vetplanten slaan vocht op in de bladeren, steel of soms zelfs wortels en kunnen dus best lang voort op de reserves die ze opbouwen. Wanneer je ze echter te veel water geeft gaan de wortels rotten en uiteindelijk gaat de plant dood.  Als je dus niet meer weet of je je plantje water hebt gegeven, gewoon even overslaan. Wanneer je ze dan wel water moet geven, lees je hier.
 2. Vetplanten hebben grond nodig dat goed water afvoert: Als de grond waar je cactus of vetplant in zit te veel water vast houdt kunnen de wortels van de plant niet ademen en kan de plant wederom gaan rotten. Vetplanten houden van zanderige, losse grond waar het water makkelijk door kan lopen. Je kunt speciale cactus & vetplanten grond kopen bij het tuincentrum.
 3. In de plantenpot moet een gat zitten zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen. Je kan een plastic pot in een grotere plantenpot doen of, wat ik zelf fijner vind is een terracotta pot met een schotel eronder. Dit laatste is ook beter met water geven. Je kan water in de schotel doen zodat dit vanonder opgezogen kan worden door de plant. Overtollig water in de schotel gooi je dan weg.
 4. Vetplanten houden van licht: Vetplanten houden van een zonnig plekje, maar niet van te veel direct zonlicht. Vooral in de zomer kan te fel zonlicht de bladeren ‘verbranden’. Dit kun je zien aan de bruine vlekken en is helaas niet terug te draaien. Een een plek met indirect licht of vensterbank met een ochtendzonnetje is perfect!

Bonus tip: Je kunt nieuwe cactussen kweken van de bladeren

Ben je overtuigd? Wil je je collectie nu al verdubbelen? Of heb je per ongeluk toch een plantje te veel water gegeven? All is not lost. Als je de bladeren los ‘wrikt’, dus niet scheurt of breekt, dan kun je deze apart leggen zodat er een nieuwe mini-me versie uit kan groeien. Hoe je dat het beste kan doen lees binnenkort op het blog. Er is uiteraard veel meer te leren over vetplanten maar met deze 4 tips kun je ze in ieder geval een goed begin geven. Ben jij vetplantfan? Met welke cactus ben jij je collectie begonnen? Deel reactie met onze medewerkers!

Zelf een cactus in huis halen?

Als je net als ons, vetplantfan en cactuscollector bent, dan heb je jezelf vast ook wel eens zitten vergapen aan alle mooie foto’s op Instagram. Dan zie je ook vaak genoeg planten voorbij komen die je mentaal (of net als ik, digitaal) op je must-have lijst hebt gezet. Ik woon in een appartement dus ik ‘probeer’ mijn wishlist zo veel mogelijk te bewaren voor wanneer we een groter huis hebben. Maar zo nu en dan komt er een beauty langs die je gewoon niet voorbij kunt laten gaan. Zo ook deze Sulcorebutia Rauschii Violacidermis Cactus. De kleur is geweldig en er groeit een kringetje van pups om de hoofdplant heen. Zo eentje had ik nog niet eerder gezien. Als bonus verschijnen er in het voorjaar 3,5 tot 5 cm grootte paars-rode bloemen. Dus ja, wat moet je dan? En als ik dan toch al verzendkosten moet betalen, zou het zonde zijn om niet nog iets uit te kiezen. Lithops zijn een van mijn favoriete soorten vetplant, dus daar mocht ook een mooi exemplaar van mee in de doos. Je kunt je cactussen eenvoudig online bestellen bij een van onze partners!

Plaats een reactie