plantenwinkel.nl
  • Plantenwinkel.nl
  • Vers van kwekerij
    Ruim aanbod planten
    Verkoopt ook boompjes
tuinland
  • Tuinland
  • Landelijke aanbieder
    Ook veel tuinspullen
    Verschillende winkels
plantje.nl
  • Plantje.nl
  • Speciaalzaak
    Snelle bezorgservice
    Ook verzorgingsproducten
bol.com planten
  • Bol.com
  • Verschillende leveranciers
    Goedkope producten
    Ook kunstplanten beschikbaar
plnts.com

Overzicht met de mooiste vaste planten

Acanthus mollis
Statige plant. Eerst een groen glanzend laag rozet met het typische acanthusblad, dan lange stelen met grote kaarsen wit/lila bloemen. Staat bij mij al jaren in weer en wind in de klei en komt elk jaar (zonder winterdek) trouw terug. Stevig ook, want hij is nog nooit omgewaaid. Ook ‘s winters het aanzien waard.

Achillea filipendulina Parker’s Variety
Een van de weinige vaste planten met mooie grote schermbloemen in een fijne gele tint en grijs/groen apart veervormig blad. Begint laat in de zomer te bloeien en gaat daarmee door tot de herfst. Staat graag op een zonnige plaats en is volkomen vorstbestendig. Supersterke en stevige plant.

Agastache aurantiaca Navajo Sunset
Aparte goedvertakkende plant met grijs/groen blad en bloemen in een zachte abrikoostint. Net als alle Agastaches is deze niet geheel winterhard en kan na een natte of strenge winter wegvallen. Zet je ‘m tijdens de winter in een pot op een droge plek (garage) dan redt hij het wel. Trekt veel bijen en vlinders aan.

Agastache aurantiaca Sunset Yellow
Zelfde type dropplant als boven maar nu in een zonnige gele kleur.

Agastache foeniculum white
Stevige stelen met fris groen blad en wit bloeiende aren van juli tot september. Mensen die graag zoemende bijen en fladderende vlinders naar hun tuin willen lokken zouden eens een paar Agastaches moeten planten. Altijd op een droge en zonnige plek zetten en bij strenge vorst iets afdekken dan overleven ze de winter met gemak.

Alchemilla mollis
Deze bekende makkelijke basisplant met fluweelachtig blad mag eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken. De stevige stelen met zachtgele bloemen kunnen goed in boeketjes verwerkt worden. Verouderd deze plant in de loop van het seizoen dan tot de grond toe afsnoeien en binnen enkele weken staat er weer een ‘nieuwe’ plant.

Amsonia tabernaemontana
Boven aan de donkere stelen ontstaat een kluster van lichtblauwe bloemetjes. Amsonia is een langzaam groeiende, volle en stevige plant waar weer en wind geen vat op hebben en kan jaren op dezelfde plek blijven staan. Ook na de bloei blijft hij mooi. Sterk, woekert niet en is volledig winterhard.

Anthemis Wargrave Variety
Lief niet te hoog plantje. Overdadig bloeiend met vrolijke zachtgele margriet-bloemetjes gedurende de hele zomer tot diep in de herfst. Als je dit plantje in het najaar bijtijds tot op de grond afknipt maakt het nog voor de winter een nieuwe grijs/groene pol die ‘s winters kleur aan de wintertuin geeft. Kan heel veel vorst verdragen.

Aquilegia Burnished Rose
Leuk oudrose akeleitje met bijzonder gekleurd blad. De Engelsen noemen het goudkleurig ik noem het liever geel/groen. Bloemen hebben een geplooid rokje met korte sporen. Ze zijn vorig jaar gezaaid en bloeiden dit jaar voor het eerst. Akeleien staan graag op een vochtige plaats en houden van wat schaduw.

Artemisia abrotanum
Makkelijk heestertje dat in een drukke border een mooi grijs/groen rustpunt kan zijn. Bloeit zachtgeel maar dat is nauwelijks te zien. In het voorjaar terugsnoeien. Wordt deze plant in de loop van het seizoen te hoog of te breed dan gewoon de schaar er in. Ruikt bij aanraking naar citroen en is zeer winterhard.

Artemisia ludoviciana
Voor een mooi oplichtend accent tussen groene planten is deze plant een prima keus. Zilverkleurig blad, toortsvormige bloeiaren met piepkleine onzichtbare lichtgele bloemetjes. Breidt zich uit dmv. een wortelstok maar het teveel is makkelijk weg te trekken of af te knippen. Sterk en zeer winterhard.

Asphodeline lutea
Uit een blauwgroene pol grasachtig blad verrijzen lange rechte stelen bedekt met gele bloemetjes. Ook na de bloei nog het aanzien waard want elk bloemetje verandert in een knikkerronde zaaddoos. Voor een zonnige plaats in niet te zware/natte grond. Kleigrond goed doorspitten met zand of tuingrond.

Aster divaricatus
Fijne witbloeiende aster die héél veel schaduw kan verdragen. Kan natuurlijk ook in de zon staan maar dan wel in vochtige grond. Het wordt een bossige goedvertakte plant. Erg sterk en zeer winterhard.

Aster novi-belgii Marie Ballard
Leuke aster die in de nazomer rijk begint te bloeien met pompon-achtig gevulde lila-blauwe bloemen en doorbloeit tot diep in de herfst. Dit astertje vertakt goed en wordt niet zo hoog. Op een winderige plaats kan een beetje steun nodig zijn.

Aster scaber
Sterke aster met lila stervormige kleine bloemetjes en een geel hartje. Super plant op sterke stelen die elke storm met gemak doorstaat. Hoeft dus niet gesteund te worden. Deze aster bloeit zo lang door dat hij met recht de hekkensluiter van de tuin genoemd mag worden. Bijenplant.

Aster snow flurry
Plantje doet z’n naam eer aan want in het najaar is het bezaaid met kleine witte bloemetjes. Blijft laag en kruipt over de grond maar kan ook over muurtjes of randen van bakken hangen. Bij mij staat hij in een grote bak die ‘s winters buiten blijft staan dus dit astertje is zéér winterhard. Bloeit door tot in november. Fijn voor de laatste bijen.

Aster vasterival
Deze herfstaster bloeit lang en overdadig met kleine lichtrose bloemen. Wordt flink hoog en op winderige plaatsen is dan wel steun nodig. Mooier is het om deze aster tussen andere hoge planten te zetten waar-ie zich sierlijk doorheen kan ‘weven’. Geef ‘m de ruimte want deze plant breidt zich snel uit d.m.v. wortelstokken. Heel veel bijen.

Astilbe
Sterke plant met donkerrode stelen en mooi gezond groen blad. Rose bloempluimen in juli tot augustus die ook na de bloei nog het aanzien waard zijn. Staat graag in wat vochtige grond en kan flink wat schaduw verdragen. Worden mooie bossige planten die langs een vijver niet misstaan.

Astilbe Inshriach Pink
Mooie lage plant om op een vochtig schaduwrijk plekje te zetten. Mooi, niet alleen door de zachtroze bloempluimen in juli en augustus maar vooral door het prachtig glanzende groen/brons gekleurde blad. Deze Spirea wordt niet hoger dan 30 cm en met bloempluimen iets hoger. Zeer winterhard.

Campanula latifolia Alba
Witte klokjesbloemen aan stevige stelen. Dit is echt een basisplant die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. Combineert altijd en overal en misstaat nooit. Het is een oersterke plant die op voedzame kleigrond flink hoog kan worden en bovendien veel bijen aantrekt. Kan gerust op een schaduwrijke plek gezet worden.

Campanula punctata
Los groeiende (sommigen zullen rommelig zeggen) plant met grote naar beneden hangende klokbloemen. De klokken zijn licht- tot donkerrose van kleur en aan de binnenkant gespikkeld. Doet het goed in alle grondsoorten en verdraagt ook wel wat schaduw. Sterke winterharde plant!

Cephalaria gigantea
Deze plant is inderdaad reusachtig, maar dat slaat alleen op de hoogte. Door de lange stelen waar de relatief kleine zachtgele bloemhoofdjes op staan oogt deze plant niet massief. Bij mij staat hij de hele dag in de wind en hoeft niet gesteund te worden. Doet het prima op kleigrond en trekt veel bijen. Sterk!

Chelone obliqua
Voor omwaaien hoef je bij deze plant niet bang te zijn want hij blijft zelfs in een flinke storm stokstijf overeind staan. Kaarsrechte stelen met rose bloemen die op de kop van een schildpad lijken – vandaar de naam. Late bloei dus prima geschikt om wat kleur in de herfst te brengen. Kan vochtig staan maar hoeft niet. Zéér winterhard.

Chelone obliqua Alba
Witte, iets kleinere uitvoering van bovenstaande rose schildpadbloem. Stevige plant met strak omhoog groeiende bloemstelen die in weer en wind overeind blijven staan. Verdraagt vochtige grond en kan gerust een groot gedeelte van de dag in de schaduw staan. Makkelijke sterke plant die jaren mee gaat!

Cymbalaria muralis
Laag plantje met lila/gele bloemetjes. Prop er eens een in een kier of spleet van een muurtje of tussen tuintegels. Wel altijd in de schaduw. Kruipt dmv. uitlopertjes verder en zaait zich bovendien bescheiden uit op een zelfgekozen stenige plek. Heel leuk en nooit vervelend. Winterhard, dus als het goed is raak je dit plantje nooit meer kwijt.

Delphinium elatum Dark Blue / Black Bee
Rechtopgaande stelen vol donkere blauwpaarse bloemetjes met een zwart oog. Vraagt veel zon en af en toe wat mest. In het voorjaar oppassen voor slakken. Dit is een Magic Fountain hybride, die worden niet zo hoog en hoeven meestal niet gesteund te worden. Uitgebloeide bloemen afknippen voor 2e bloei. Sterk!

Gaillardia aristata Red Shades
Wat een uitbundige rode zomerbloeier want tot in september verschijnen er nieuwe bloemen. Achter elkaar door mits de uitgebloeide bloemen worden afgeknipt. Op een droge zonnige plek zetten en voor de zekerheid ‘s winters een beetje afdekken met wat oud blad – dan komt hij volgend jaar gewoon weer op. Trekt heel veel vlinders en bijen.

Gaura Pink Bride
Dit is de rose variant van de (kortlevende) populaire witte Gaura. Groeit snel op tot een bossige, rommelige plant vol rose vlinderachtige bloemetjes die veel insecten aantrekken. Bloeit door tot de vorst. Droge plek en veel zon. Als je ‘m afgesnoeid de winter in laat gaan is de kans op terugkeer het grootst.

Geranium macrorrhizum
Een te natte of te droge – een te donkere plek in de tuin waar echt niks wil groeien? Probeer het dan eens met deze rose bloeiende Geranium want die doet het namelijk altijd en overal. De plant is wintergroen, breidt zich snel uit en onkruid heeft weinig kans. Bovendien heeft het blad een lekkere geur.

Geranium renardii Philippe Vapel
Een Geranium die je in de eerste plaats voor het mooie blad in je tuin zet. Bescheiden bloei in juni/juli met lila bloemen. Blijft over een goed gevormde pol met apart grijs/groen blad dat de hele zomer mooi blijft. Verdraagt veel zon maar kan ook met iets minder toe. Mooi om vooraan in de border te zetten. Zeer wintervast.

Gillenia trifoliata
Goedgevormde plant. Aan donkere stelen verschijnen kleine witte bloemetjes met een rood keeltje. Deze plant heeft de neiging om uiteen te vallen dus tijdig een beetje steun geven – gewoon wat takken er tussen steken. Staat graag het grootste deel van de dag in de schaduw in iets vochtige normale tuingrond.

Hemerocallis Little Business
Daglelie. Stevige stelen met bloemen in een mooie warme tint. De term ‘Little’ in de naam slaat niet zozeer op de hoogte van de plant maar meer op de bloem want die is niet zo groot. Het geeft deze daglelie een mooi verfijnd uiterlijk. Daglelies zijn supersterke planten die elk jaar trouw weer opkomen.

Iris germanica Mrs. Horace Darwin
Een mooie kortbloeiende plant. Stevige stelen en mooi zwaardvormig blad. De grote witte bloemen met lila gloed verschijnen eind mei – begin juni. Baardirissen staan graag ondiep in goed doorlatende kleigrond, hebben veel zon nodig en gaan jaren mee.

Kalimeris incisa Madiva
Dit is eigenlijk een herfstaster maar de bloei zet veel eerder in, namelijk al eind juli en gaat door tot ver in oktober. Deze plant heeft leuke kleine witte bloemetjes met een ultralichte lila gloed en groeit snel uit tot een mooie sterke pol. Zeer sterk en gezond en heeft absoluut geen steun nodig!

Knautia
Natuurlijk aandoende losgroeiende plant. Leuke wiebelende stelen met ronde bloemhoofdjes in diverse purperen tinten. Bloeit ongeveer een maand of twee, en als de uitgebloeide bloemetjes weggeknipt worden nog veel langer. Een echte bijenplant.

Kniphofia
Uit een pol grasachtig blad verrijzen hoge stevige stelen met rood/gele kaarsen. Kleigrond met wat zand of tuinaarde doorspitten en op een zonnige plaats zetten die ‘s winters niet te lang nat mag blijven. Heeft wel een winterdek nodig maar dat is niet moeilijk en de moeite dubbel en dwars waard.

Kniphofia Green Jade
Kniphofia Green Jade is iets slanker dan de bovenstaande en zacht geel/groen van kleur.

Leontodon rigens
Deze plant komt je gek genoeg nergens tegen. Jammer want hij is leuk en óók nog eens heel sterk. Een groen/glanzend rozet van grote getande bladeren wordt ongeveer 20 cm hoog en wel 40 cm breed. Daar steken dan de steeltjes met trosjes gele bloemetjes zo’n 10 cm bovenuit. Hele zomer bloei en zoals gezegd zeer winterhard.

Leucanthemum Crazy Daisy
Grappige plant, want tussen bloemen met enkele blaadjes verschijnen ook exemplaren met dubbele bloemblaadjes en omkrullende randjes of kreukelige plooitjes. Wordt dus een rafelige boel. Wel allemaal met een geel hartje.

Liriope muscari
Uit een groenblijvende grasachtige pol verschijnen in het najaar aarvormige stelen met kleine blauwe/paarse bloemetjes die aan blauwe druifjes doen denken. Het is een zeer sterk plantje dat graag zoveel mogelijk in de schaduw staat. Een paar uur zon per dag is ook goed maar van teveel zon wordt het blad geel. Wintergroen!

Lobelia siphilitica
Deze vaste Lobelia is een aardige plant die je niet vaak ziet. Midden in de zomer bloeiende aren met paarse ‘lobelia’ bloemetjes. Staat graag op een vochtige plaats maar doet het net zo goed op een droog plekje. Volgens de ‘boeken’ is een winterdek aan te bevelen, ik doe dat nooit en de plant komt gewoon ieder jaar terug. Veel bijen en vlinders.

Lupinus polyphyllus wit
Prachtige ouderwetse plant. Als de meeste voorjaarsbloeiende planten bijna uitgebloeid zijn begint de Lupine te bloeien met mooie rechte kaarsen vol lipbloemetjes. Plant voor normale tuingrond. In kleigrond flink wat zand door het plantgat spitten. Haal de uitgebloeide bloemstelen weg voor een tweede bloei.

Lychnis Angel’s Blush
Witte bloemen met een klein rose hartje en grijs viltig behaard blad. Grappige plant want het rose hartje wordt groter bij veel zon en loopt weer naar wit terug bij weinig of geen zon. Staan er geen andere prikneuzen in de buurt dan zijn de zaailingen kleurecht. Kan veel zon verdragen maar met een beetje schaduw blijft dit plantje langer fris.

Molinia caerulea Heidebraut
Een mooi, tamelijk rechtopgaand groen siergras. Hoge pluimen verschijnen in de late zomer en blijven tot lang na de bloei aan de plant. Verkleurt in de herfst naar geel en als je weet dat hij ook nog eens een mooi wintersilhouet heeft dan is de keuze snel gemaakt zou ik zeggen. Geschikt voor elke tuingrond en zeer winterhard.

Monarda
Stevige plant die bovendien bij aanraking lekker ruikt. Aan een steel bloeien meerdere bloemen etagegewijs boven elkaar. Zet ‘m op een vochtige plaats (geen natte) in de halfschaduw waar de wind bij kan komen, potgrond in het plantgat en de kans op meeldauw is te verwaarlozen. Deze heeft een duidelijke rose kleur.

Nepeta kubanica
Rechtopgaande plant met paarsige lipbloemetjes en tamelijk grof blad. Kan zomaar een meter hoog worden maar heeft stevige stelen dus voor omvallen hoef je niet bang te zijn. Bloeit op een zonnige plaats door tot diep in de herfst en zoals bij alle Nepeta’s komen ook op deze hordes bijen af. Sterk!

Papaver orientale
Grote papierachtige bloemen met een zwart hart. Kleur zit tussen rose en rood in, zachtrood zou ik zeggen. Sterke plant die het op elke grond prima doet. Het blad verdort na de bloei snel, zet ‘m daarom tussen planten die dat enigszins kunnen camoufleren. Onverwoestbaar sterk. Planten staan in grote diepe rozenpotten.

Persicaria Darjeeling Red
Leuk kruipend plantje dat niet al te hoog wordt. Driekleurig want de aartjes zijn eerst wit, daarna worden ze rose en uiteindelijk verbloeien ze naar donkerrood. Begint al vroeg te bloeien en gaat eindeloos door. Verdraagt ook wel wat schaduw maar in de zon bloeit de plant veel uitbundiger.

Phlomis russeliana
Brandkruid. Een geweldige plant met kransen van gele lipbloemetjes die etagegewijs aan de stengels zitten. Deze mooie en sterke plant heeft een groot wintergroen bladrozet met grijs/groen behaard blad en stevige stengels die geen steun nodig hebben. De plant heeft een mooi wintersilhouet. Staan laten dus! Bijenplant.

Phlox paniculata
Bekende sterke tuinplant die jaren meegaat. Bloeit midden in de zomer met violet/rose bloemen. Phloxen zijn makkelijke tuinplanten voor normale iets vochtige tuingrond. Ze willen graag in de zon staan alhoewel een beetje schaduw natuurlijk ook geen kwaad kan. Af en toe een keertje bijmesten zorgt voor grote en stevige planten.

Salvia glutinosa
Dit is een van de weinige saliesoorten die goed tegen de schaduw kan. Sterker nog, deze plant heeft juist schaduw nodig. Sterke plant die met gemak de afgelopen winters heeft doorstaan. Bloeit middenin de zomer met zachtgele lipbloemen aan sierlijke stelen.

Salvia nemorosa Rosenwein
De blauw/paarse Salvia nemorosa is een bekende verschijning in veel tuinen, en terecht! Dit is dezelfde alleen in een rose kleur. Net zo sterk en net zo langbloeiend met korte aren vol bloemetjes die veel bijen aantrekken. Uitgebloeide aren afknippen voor doorbloei. Sterk en mooi.

Salvia patens White Trophy
Supermooie Salvia met grote sneeuwwitte lipbloemen. Zet ‘m op een zonnige en droge plek, en hij bloeit door tot diep in de herfst. Ietsje vorstgevoelig dus tijdens een vorstperiode afdekken met bv.oud blad of wat stro dan bloeit hij volgend jaar weer. Staat ook mooi in een pot en dan is vorstvrij bewaren wel heel makkelijk.

Sanguisorba canadensis
Populaire tuinplant. Hij wordt plm. een halve meter hoog met fijn geveerd blad. In juli verschijnen lange stevige stelen met witte borsteltjes die wel tot 1.50 m. hoog kunnen worden. De plant oogt transparant en kan daarom ook tussen iets lagere planten staan. Sanguisorba canadensis heeft niet of nauwelijks steun nodig.

Sanguisorba Obtusa
Nonchalant plantje met grijs/groen geveerd blad. Gaat in augustus bloeien met rose aartjes die halverwege iets omknikken. Makkelijke tuinplant die niet zo hoog wordt, volledig winterhard is en niet de hele dag in de zon hoeft te staan. Alle pimpernellen zijn aantrekkelijk voor bijen.

Saxifraga arendsii
Vrolijk kussenvormend plantje in een wit/rose tot steenrode kleur. Begint in april volop te bloeien en bloeit in juli nog – zij het iets minder uitbundig. Staat zomers niet graag droog maar ‘s winters juist wel, dus geschikt om in een rotstuintje te zetten of op een plek die in de winter niet lang nat blijft. Groenblijvend en erg sterk.

Sedum telephium Red Cauli
Hemelsleutel. Het blad van deze lage sedum komt in het voorjaar groen boven de grond en verkleurt langzaam naar purper. De bloemhoofdjes zijn mooi donkerrood. Hij staat het liefst in de zon maar kan zoals de meeste planten best wat schaduw verdragen en blijft dan in alles wat donkerder. Sterk en trekt veel bijen en vlinders!

Sedum spectabile Brilliant
Dit is een sedum die niet zo hoog wordt met grijs/groen blad en schermen vol violet/rose bloemetjes waar vlinders en bijen dol op zijn. Begint laat in de zomer te bloeien en houdt dat vol tot in de herfst. Uitgebloeide tuilen blijven tot het voorjaar aan de plant zitten. Makkelijke plant en zeer winterhard.

Stachys byzantina
Makkelijke plant met viltachtig behaard lichtgrijs blad. Veelgevraagd vanwege het mooie opvallend grijze blad. De bloeiaren hebben lila onopvallende bloemetjes. De plant heeft veel zon nodig en bloeit het hele zomerseizoen. Heeft de afgelopen winterseizoenen met gemak overleeft en is dus zeer winterhard.

Stachys moniere
Midden in de zomer gaat deze makkelijke plant bloeien met kaarsen vol paarse bloemetjes aan kaarsrechte stevige steeltjes. Het wordt een halfhoge mooi afgeronde nette pol die veel bijen en vlinders trekt. Doet het goed in elke tuingrond en verlangt veel zon. Zeer winterhard.

Symphyandra Hofmannii
Deze onbekende plant is familie van de Campanula’s en dat is te zien. Symphyandra begint in juni te bloeien – met grote hangende klokken in een roomwitte kleur aan goed vertakkende stelen – en bloeit lang door. Zet ‘m op een plek in de volle zon, waar de grond in de winter niet te lang nat blijft.

Trifolium rubens
Sierklaver. Volle plant met dikke langwerpige klaverbloemen in een mooie helderrose kleur. Begint in juni te bloeien en is volledig winterhard. Trifolium verlangt een zonnige plek en is verder probleemloos.

Verbena bonariensis
Mooie hoge najaarsbloeier. Op lange stelen bloeit deze Verbena met kleine lila/paarse bloemschermen tot aan de vorst. Dit is een transparante plant met weinig blad en hoeft daarom niet persé achteraan te staan. Overleeft alleen milde winters maar er zijn het jaar daarop altijd wel een paar zaailingen te vinden. Veel vlinders en bijen!

Veronica gentianoides
Uit een rozet van glanzend groen blad komen vroeg in het voorjaar relatief lange dunne stelen met bloeiaren van prachtige lichtblauwe bloemetjes. Door het laagzittende blad en de lange bladloze stelen oogt dit plantje transparant en kan makkelijk vooraan in de border staan. Begint al eind mei te bloeien. Heel mooi.

Viola Alba
Wit tuinviooltje. Leuk laag plantje voor schaduwplaatsen. Vroegbloeiend, en ijzersterk. Niet geschikt voor potten.

Viola Freckles
Een wit tuinviooltje met blauwe spikkeltjes. Lekker laag en vroegbloeiend. Hartstikke leuk om langs een tuinpad in de schaduw te zetten en als je geluk hebt zaait het zich daar ook enigszins uit. Niet geschikt voor potten. Zeer winterhard.

Plaats een reactie